perjantai 2. syyskuuta 2011

e-pillerit

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa on kahta hormonia

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet (e-pilleri, rengas, laastari) sisältävät sekä synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia että estrogeeniä. Estrogeenina on yleensä synteettinen etinyyliestradioli, minkä määrä nykyisissä yhdistelmäehkäisyvalmisteissa on 15 - 35 mikrogrammaa vuorokaudessa. Synteettisenä progestiinina käytettävä aine vaihtelee eri valmisteiden välillä. Yhdistelmäehkäisyvalmistetta, joka sisältää estrogeenia enintään 30 mikrogrammaa päiväannosta kohti, sanotaan vähähormoniseksi.

Nykyisissä e-pillereissä etinyyliestradiolin määrä on 15 - 35 mikrogrammaa tablettia kohti ja progestiiniosa vaihtelee valmisteiden välillä, minkä vuoksi eri valmisteiilla voi olla toisistaan poikkeavia ominaisuuksia.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteista ehkäisyrengas vapauttaa progestiinin lisäksi estrogeenia tasaisesti verenkiertoon vain noin 15 mikrogrammaa vuorokaudessa ja ehkäisylaastari keskimäärin 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ehkäisyteho perustuu ovulaation estymiseen. Tämä on pääasiallisesti keltarauhashormonin vaikutusta, joskin etinyyliestradiolillakin on osuutensa asiassa. Etinyyliestradioli on kuitenkin alun perin lisätty pillereihin säännöllistämään kuukautisia eli huolehtimaan kierron kontrollista. Valmisteet estävät munarakkulan kypsymisen ja munasolun irtoamisen. Lisäksi keltarauhashormoni muuttaa kohdunkaulan liman siittiöitä huonosti läpäiseväksi, jollainen se on normaalin kuukautiskierron loppupuolella. Hormonien vaikutuksesta myös kohdun ontelon limakalvo ohenee. Vaikutuksen voimakkuus riippuu valmisteen sisältämän keltarauhashormonin ja etinyyliestradiolin määristä.

Naissukuhormonit (estrogeeni ja keltarauhashormoni) tulevat vereen synteettisessä muodossa yhdistelmäehkäisyvalmisteesta. Nämä synteettiset naissukuhormonit viestittävät aivoihin sukuhormonien määrän olevan riittävä, jolloin aivolisäkehormonien ja tätä kautta munasarjojen oma naissukuhormonituotanto ei käynnisty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti